Ögon – information

Rasen kan drabbas av ett antal olika ögonsjukdomar och även om det är en liten del av hundarna som drabbas jobbar klubben för att bibehålla rasens hälsa genom att förebygga spridning av dessa. Det rekommenderas att hund som ska gå i avel ska ögonlysas vid tidigast 18 månaders ålder och ögonlysningen får inte vara äldre än ett år vid parningstillfället.

Värt att notera är att Chinese Crested Dog kan ha variationer i ögonbotten som inte alls är ovanligt för rasen, det är helt enkelt normalvariationer. Skulle en hund ögonlysas av en veterinär som inte har jättestor erfarenhet av att lysa CCD och sätter en diagnos kan det vara lämpligt att få en andra åsikt av en ögonlysare van vid rasens ögon.

Om hund är ögonlyst med diagnos är det olika rekommendationer som gäller beroende på vilken sjukdom det gäller. Det rekommenderas även att DNA-test görs för ögonsjukdomarna prcd-PRA (Progressiv Retinal Atrofi) och PLL (Primär Linsluxation). Testerna går att göra antingen med svabb eller blod och det finns ett antal olika laboratorier som erbjuder analys av DNAt. Här nedan finner du ett antal olika laboratorier.

Laboratorium för DNA-test:

Eurovetgene – EVG molekularna diagnostika– Huvudsponsor 20% rabatt för ccclub medlemmar

AHT – Animal Health Trust

OFA – Ortophedic Foundation for Animals

Optigen – For the Genetic Advantage

Genomia – Genetic Laboratory – 10% rabatt för ccclub medlemmar

Hitta ögonlysare:

Svenska Sällskapet för Veterinär Oftalmologi

Mer information om ögondiagnoser hittar du hos i menyn till vänster samt hos SKK.

Scroll to top