BPH – Beteende- och personlighetsbeskrivning hund

Vill du veta mer om din hunds mentalitet?
Svenska Kennelklubbens mentalbeskrivning BPH är utformad för att passa alla hundar. Den hjälper dig som hundägare att lära känna din hund lite bättre och är värdefull i avelsarbetet för uppfödare, ras- och specialklubbar. BPH är både givande och roligt, även för den enskilde hundägaren.

Beskrivningen tar omkring 45 minuter och innehåller åtta olika moment. Syftet är att få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Det handlar bland annat om att möta främmande personer, att leka, att arbeta för att komma åt mat och att stöta på överraskningar.

Lär dig mer om din hund

Du kan ha glädje och nytta av att få din hund BPH-beskriven! Utifrån de reaktioner din hund visar vid de olika momenten får du en bild av hundens starka sidor och under vilka omständigheter den kanske behöver mer stöd och uppmuntran. Efter att du och din hund genomgått banan gör beskrivaren en sammanfattning av personlighetsdrag hos din hund. Är den social och nyfiken? Lekfull? Kanske kan du också få en förklaring till uppträdande och agerande hos din hund som du uppfattar som krävande eller oönskade. Hos arrangörer som har resurser för att erbjuda kurser eller problemlösning kommer de hundägare som så vill att kunna få råd och träningshjälp.

Nej, den hund du har med dig hem efter en BPH-beskrivning är densamma som du kom dit med! Däremot har du som hundägare fått ökad insikt om din väns mentala kapacitet.

Under beskrivningen förekommer moment som är avsedda att överraska hunden. Det är inte ovanligt att den till en början reagerar med rädsla eller hot. Innan hunden får gå vidare till nästa moment ser man dock alltid till att den förmår att avreagera, med andra ord komma tillbaka till ett neutralt sinnestillstånd. Det är också möjligt för den som går med hunden att avbryta BPH om man av någon anledning inte vill fullfölja beskrivningen.

Om din hund kan gå i koppel, är van att följa med i olika miljöer och har stött på främmande människor, det vill säga haft en normalt händelserik uppväxt, behöver ni inte förbereda er på något speciellt sätt. Du och din hund är välkomna som ni är!

Du ska föra din hund i ett halsband av icke-strypande modell och ett normallångt koppel (cirka 1,5–2 meter) som är så långt att hunden kan röra sig relativt fritt. Hunden behöver inte kunna komma på inkallning utan kan genomgå beskrivningen i lina. Har du inte rätt utrustning får du låna det på plats.

Du ska ha hundens stamtavla med dig där hundens id-nummer framgår. Den behövs för den obligatoriska id-kontrollen. I stamtavlan finns vanligen vaccinationsintyget som du också ska visa upp. Den person som är anmäld som förare ska kunna uppvisa ett giltigt medlemsbevis i någon klubb inom SKK-organisationen.

Vattenskål till vovven och en filt att ligga på medan ni väntar kan vara bra att ha. Till beskrivningen behövs dessutom att du har med dig hundens favoritleksak (tillräckligt stor för att inte sväljas) samt bitar av hunden absoluta favoritgodis.

Hårlösa hundar får ha täcke vid dåligt väder. Det ska vara utformat så att det inte döljer hundens reaktioner. SKK har tagit fram anvisningar som vi har sparat i våra Viktiga dokument. (Snabblänk nedan.)

https://chinesecrested.sharepoint.com/:b:/g/hk/EXWVLElmyzxLsBOaJJ76sqgBu5XWfwl0KeMcRdeVlwVarw?e=EqqaaF

Vill du ha din hund med i BPH-galleriet?
Gäller medlemmar i rasklubben, samt att du står som ägare för aktuell hund. Maila följande till bph@ccclub.se
– hundens registreringsnamn
– ägarens namn (personuppgifter publiceras ej)
– datum och plats för beskrivningen
– beskrivarens namn
– bild!
BPH-galleriet finns i Kinesposten, Årsboken och på hemsidan.

Du kan få bidrag för att göra BPH med din hund.
Varje arrangör bestämmer själv avgiften för BPH-beskrivningen. En vanlig avgift är runt 900 – 1100 kr. Privata arrangörer behöver ofta ta ut en högre avgift eftersom de är momspliktiga.

Eftersom CCC och SDHK vill uppmuntra sina medlemmar att beskriva sina hundar kan du som medlem få ett ekonomiskt bidrag på 400 kr varav 200 kr från CCC och 200 kr från SDHK. Detta gäller både genomförd och avbruten BPH, med eller utan skott samt för importerad hund. Bidraget betalas även ut till uppfödare som har sålt hund med bibehållen avelsrätt och/eller fodervärdsavtal. Då skall kopia på gällande avtal bifogas i ansökan.

Bidraget gäller endast BPH under aktuellt år, så du kan inte söka bidrag retroaktivt för tidigare år. Det går inte heller att få bidraget i förskott.

Så här gör du för att ta del av bidraget:
För att bidraget ska kunna betalas ut behöver hundens ägare vara medlem i rasklubben. Skicka in ditt resultat “Sammanfattande beskrivning” samt namn och kontonummer dit utbetalningen skall göras till: bph@ccclub.se

Hitta arrangör och anmäl!
För att anmäla dig och din hund till BPH, ta kontakt med någon av SKK:s arrangörer direkt. Länk till aktuell lista på arrangörer klicka här.

Under vintern förekommer det enstaka inomhusbanor, hör med din närmaste BPH-bana!

Efter årsskiftet och under våren börjar arrangörerna släppa datum för BPH. Passa på att planera in det innan platserna tar slut.

Många arrangörer gör gärna en dag om de får ihop anmälningar. Gå gärna ihop och kontakta en arrangör nära er!

  • Regionombud kan arrangera BPH-dag.
  • Är du uppfödare? Samla ihop valpköpare och vänner till BPH-dag.
  • Gå själv eller med vänner – BPH är öppet för alla raser!

Vad är en BPH 200-analys?
När 200 enskilda hundar inom en ras har gått BPH-banan får ras- och specialklubben en detaljerad sammanställning av resultatet. Det är användbart för klubbarna i deras arbete kring mentalitet.

SKK:s kommitté för hundars mentalitet (KHM) har som ambition att BPH ska bli ett väl använt verktyg inom klubbarnas avelsarbete. Utöver den BPH-redovisning som finns i SKK Avelsdata har man därför beslutat att varje ras som uppnår 200 beskrivna hundar ska få en rasspecifik och mer detaljerad sammanställning gjord av en arbetsgrupp inom KHM.

Dokumentet innehåller bland annat en tolkning av rasens spindeldiagram. Därutöver ingår stapeldiagram som visar på den variation som föreligger inom de olika beteendegruppernas spindelarmar. Sammanställningen skickas till special- och rasklubb som kan använda den i sitt arbete kring mentalitet, till exempel inom den rasspecifika avelsstrategin.

Här kan du läsa mer om rasens 200-analys.

Medelvärde december 2024:
Källa: SKK Avelsdata (välj ras, välj BPH, välj ”medelvärde” för att få aktuell statistik)

Scroll to top